ΝΑΥΠΛΙΟ: ΜΕ ΑΡΧΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ


Καθώς η άνοιξη πλησίαζε στο τέλος της και η προοπτική ενός φορτωμένου από υποχρεώσεις καλοκαιριού ταλαιπωρούσε το νου μου, η ανάγκη μιας σύντομης απόδρασης γινόταν επιτακτική. Επιλογές για μονοήμερη εκδρομή κοντά στην Αθήνα, ευτυχώς, υπάρχουν πολλές και μπορούν να καλύψουν μια ευρεία γκάμα γούστων και διαθέσεων. Το Ναύπλιο το είχα επισκεφθεί και παλαιότερα, όμως με τα χρόνια οι αναμνήσεις από εκεί είχαν ξεθωριάσει. Θυμόμουν σίγουρα ότι πρόκειται για μια πανέμορφη μικρή πόλη, που ξεκουράζει και ανανεώνει.
Δε χρειαζόμουν τίποτα άλλο. Ετοίμασα την τσάντα μου κι έφυγα!


Το Ναύπλιο, είναι ένας τόπος γεμάτος ιστορία. Η πρώτη επίσημη πρωτεύουσα της Ελλάδας, προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να κάνει μια γοητευτική βόλτα στα χρόνια της γέννησης του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Είναι η πόλη όπου έφτασε ως πρώτος κυβερνήτης και αργότερα δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας, η πόλη που υποδέχθηκε τον πρώτο βασιλιά της Ελλάδας, η πόλη που τυπώθηκαν οι πρώτες εφημερίδες και λειτούργησε η πρώτη Βουλή. Η πόλη στην οποία φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Είναι όμως και μια πόλη όμορφη και περιποιημένη, του σήμερα, με παλμό και ζωντάνια που παρασύρουν.


Η κοντινή του απόσταση από την Αθήνα, κάνει το Ναύπλιο κορυφαία επιλογή για μονοήμερη εκδρομή από την πρωτεύουσα. Μπορεί κανείς να φτάσει πολύ εύκολα με αυτοκίνητο περίπου σε δύο ώρες είτε μέσω του Άργους είτε και μέσω Επιδαύρου, ενώ αν δεν οδηγείτε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ΚΤΕΛ Αργολίδας που έχει συχνά δρομολόγια από τον σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων του Κηφισού.

Τα βήματα κάθε επισκέπτη του Ναυπλίου, ξεκινούν από την παλιά πόλη. Γραφικά καλαίσθητα δρομάκια, όμορφα σπίτια, παραδοσιακά μαγαζιά, ζεστά στέκια για κάθε παρέα και διάθεση και τα περισσότερα ιστορικά αξιοθέατα της πόλης σε μια βόλτα σύντομη, γεμάτη και ξεκούραστη.Μπαίνοντας στην παλιά πόλη από το πάρκο Κολοκοτρώνη ή την πλατεία Δικαστηρίων, ακολουθήστε την οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου ως την πλατεία Συντάγματος, την υπέροχη κεντρική πλατεία της πόλης. Αφιερώστε λίγο χρόνο στο Βουλευτικό (το παλιό τζαμί που έγινε η πρώτη ελληνική Βουλή), επισκεφθείτε το αξιόλογο Αρχαιολογικό Μουσείο, κτήριο του 1713 που λειτουργούσε ως οπλοστάσιο από τους Βενετούς και σήμερα φιλοξενεί εξαιρετικά Μυκηναϊκά ευρήματα, θαυμάστε το ανάκτορο του Ιωάννη Καποδίστρια και το σπίτι του Κολοκοτρώνη.


Μετά από ένα καφεδάκι για ξεκούραση στην παλιά πόλη, με ανανεωμένες δυνάμεις, προτείνω να ανηφορίσετε προς το Παλαμήδι. Κατασκευασμένο μεταξύ 1687 και 1715 από τους Βενετούς, το Παλαμήδι στέκει επιβλητικό και περήφανο σε λόφο ύψους περίπου 210 μέτρων πάνω από την πόλη του Ναυπλίου. Το κάστρο αποτελείται από οχτώ προμαχώνες περιτριγυρισμένους από τείχη, που συνδέονται μεταξύ τους με αυλόγυρο. Μπορείτε να ανεβείτε με αυτοκίνητο από την πίσω μεριά του λόφου, αλλά αν ανήκετε στους πιο τολμηρούς (και ρομαντικούς) τα 999 σκαλοπάτια από τη μπροστινή μεριά ως την κορυφή αποτελούν σίγουρα μια πρόκληση. Όπως και να 'χει, η επίσκεψη σίγουρα αξίζει, ενώ η εκπληκτική ανεμπόδιστη θέα από το κάστρο προς όλη την πόλη και τη θάλασσα κόβει την ανάσα.
Μετά το Παλαμήδι, συνεχίστε προς την Ακροναυπλία, την αρχαία Ακρόπολη του Ναυπλίου, περιοχή που κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους και οχυρώθηκε για πρώτη φορά τον 3ο αιώνα π.Χ. Οπωσδήποτε περάστε κι απ' το Ρολόι, που τοποθετήθηκε στην Ακροναυπλία επί βασιλείας του Όθωνα και είναι απ' τα καλύτερα σημεία για να θαυμάσετε τη θέα ή και το ηλιοβασίλεμα.

Περνώντας ξανά μέσα απ' την παλιά πόλη προς τη θάλασσα, σας περιμένει η Ακτή Μιαούλη και το παλιό λιμάνι. Εδώ, τα βήματα χαλαρώνουν, οι διαθέσεις αλλάζουν και τα πολλά καφέ και ζαχαροπλαστεία με θέα τη θάλασσα, προκαλούν. Την παράσταση όμως, αναμφίβολα και δικαιωματικά, κλέβει το Μπούρτζι, το σήμα κατατεθέν του Ναυπλίου.


Το Μπούρτζι, είναι ένα μικρό οχυρωμένο νησάκι στην είσοδο του λιμανιού του Ναυπλίου που οχυρώθηκε για πρώτη φορά από τους Ενετούς. "Μπούρτζι" στα τουρκικά σημαίνει "νησί-φρούριο" και η ονομασία αυτή τελικά επικράτησε ως τις μέρες μας - αντί της παλαιότερης, οπότε και το νησί έφερε το όνομα των Αγίων Θεοδώρων. Αν το πρόγραμμά σας το επιτρέπει, από το λιμάνι μπορείτε να πάρετε ένα καραβάκι και να δείτε το Μπούρτζι από κοντά. Αυτό το μικρό κάστρο, που για μια περίοδο ήταν και κατοικία δημίων, έχει μια αύρα πολύ ιδιαίτερη και σαγηνευτική.


Αν και μικρή σχετικά πόλη, οι βόλτες στο Ναύπλιο δύσκολα εξαντλούνται. Στα όρια της παλιά πόλης, αξίζει να δείτε επίσης το άγαλμα του Κολοκοτρώνη, την Πύλη της Ξηράς την πλατεία Καποδίστρια και τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό με την παλιά ατμομηχανή που μοιάζει βγαλμένη από ταινία εποχής - από τα πιο αγαπημένα ενσταντανέ των επισκεπτών.Είτε το επιλέξετε για μονοήμερη εκδρομή, είτε για διήμερο ή τριήμερο, το όμορφο Ναύπλιο αποκλείεται να σας απογοητεύσει. Και αν βαρεθείτε (λέμε τώρα...), μπορείτε να πεταχτείτε πολύ εύκολα για μια βόλτα ως το Τολό, ενώ, σε απόσταση αναπνοής από την πόλη βρίσκονται τρεις σημαντικότατοι αρχαιολογικοί χώροι, που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η Επίδαυρος, οι Μυκήνες και η Τίρυνθα.