ΑΠ' ΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ...ΜΕΤΡΟ!


Ένα από τα πράγματα που μου έκαναν εντύπωση καθώς, αφότου προγραμμάτισα την επίσκεψή μου στη Βουδαπέστη, είχα αρχίσει να ψάχνω στοιχεία για την πόλη και να σημειώνω όσα με ενδιέφεραν, ήταν η πυκνή αναφορά στο μετρό της και ειδικά στη Γραμμή 1 - την παλαιότερη. Η Βουδαπέστη έχει ένα από τα παλαιότερα μετρό του κόσμου, για την ακρίβεια, το δεύτερο παλαιότερο, μετά από αυτό
του Λονδίνου, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1890. Οι Ούγγροι θέλησαν να συνδέσουν τον κορμό της Πέστης με την περίφημη λεωφόρο Andrassy την εποχή που η χώρα ετοιμαζόταν να γιορτάσει τα χίλια χρόνια από την άφιξη των Μαγιάρων στην περιοχή. Το έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1894 και με τη χρήση σύγχρονων για την εποχή μηχανημάτων αλλά και τη σκληρή δουλειά χιλιάδων ανθρώπων, κατάφερε να ολοκληρωθεί, να ηλεκτροδοτηθεί και να παραδοθεί μέσα σε μόλις δύο χρόνια(!), ασύλληπτο ακόμα και στις μέρες μας.Η γραμμή αρχικού μήκους 3,7 χλμ ξεκίνησε να λειτουργεί επίσημα τον Μάιο του 1896, είχε έντεκα σταθμούς (από τους οποίους οι εννέα υπόγειοι και οι δύο υπέργειοι) και δυνατότητα να μεταφέρει περίπου 35.000 επιβάτες ημερησίως με τρένα που διέρχονταν ανά δύο λεπτά. Σήμερα το μετρό της Βουδαπέστης διαθέτει συνολικά τέσσερις γραμμές.

Οι κάτοικοι της πόλης, έχουν συνηθίσει να αποκαλούν τη Γραμμή 1 "υπόγειο σιδηρόδρομο" και τις άλλες τρεις "μετρό", (όπως τα λέμε και στην Αθήνα). Σχεδόν όλοι οι σταθμοί έχουν διατηρηθεί στην αρχική τους μορφή, με τις παλιές ταμπέλες στις εισόδους, όμορφα λευκά και κεραμιδί πλακάκια στους τοίχους, κομψές μεταλλικές λεπτομέρειες στις εσωτερικές κολώνες και πανέμορφα ξύλινα εκδοτήρια εισιτηρίων. Ιδιαίτερης ρετρό ομορφιάς είναι και τα τρένα, διαφορετικά επίσης από αυτά των άλλων Γραμμών, με το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα τους, που είναι και το χρώμα της Γραμμής, όπως θα την αναγνωρίσετε στους χάρτες του μετρό.

Το εσωτερικό ενός σταθμού (πηγή: Uvaterv)


Το 2002, η UNESCO συμπεριέλαβε τη Γραμμή 1 του μετρό της Βουδαπέστης στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, θέλοντας να αναδείξει το πόσο σωστά και επιτυχημένα χρησιμοποιήθηκε η πιο σύγχρονη τεχνολογία της εποχής για να καλυφθεί η ανάγκη μιας πόλης, που συνεχώς μεγάλωνε, για καλύτερες μετακινήσεις.

Γκραβούρα εποχής με το μετρό της Βουδαπέστης κάτω από την λεωφόρο Andrassy (πηγή: Uvaterv)

Η γνωριμία μου με το μετρό της Βουδαπέστης, με έφερε μπροστά σε μια έκπληξη, κάτι που νομίζω οι περισσότεροι δεν το γνωρίζαμε. Αναζητώντας, από περιέργεια, τη λίστα με τα παλαιότερα συστήματα μετρό του κόσμου, βρήκα στην 8η θέση την Αθήνα, με τη δική μας Γραμμή 1, τον "ηλεκτρικό", όπως τον λέμε.

Η πρώτη γραμμή του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου της Αθήνας, ξεκίνησε να λειτουργεί τον Φεβρουάριο του 1869, ως υπέργειο ατμοκίνητο τρένο που συνέδεε τον Πειραιά με το Θησείο με οχτώ δρομολόγια την ημέρα. Μερικά χρόνια αργότερα, ολοκληρώθηκε η υπόγεια επέκταση της γραμμής ως την πλατεία Ομονοίας, ένα έργο κολοσσιαίο για την πάμπτωχη Ελλάδα της εποχής. Αξίζει εδώ να πούμε επίσης ότι ο πρώτος σταθμός της Ομόνοιας δεν ήταν στη θέση που είναι σήμερα, αλλά στη συμβολή των οδών Λυκούργου και Αθηνάς! Ο σημερινός σταθμός της Ομόνοιας, κάτω ακριβώς από την πλατεία, εγκαινιάστηκε το 1930.

Το ατμοκίνητο τρένο της γραμμής Πειραιάς-Θησείο. Σπάνια φωτογραφία του 1891. 

Οδός Αθηνάς. Έργα κατασκευής της υπόγειας σήραγγας Θησείο-Ομόνοια.

Οδός Αθηνάς. Ο πρώτος σταθμός της Ομόνοιας, στη συμβολή με την οδό Λυκούργου.

Πλατεία Ομονοίας, τέλη δεκαετίας 1920. Έργα για την κατασκευή του δεύτερου σταθμού.

Η γραμμή Πειραιάς - Ομόνοια ηλεκτροδοτήθηκε τελικά το 1904 και έτσι η Αθήνα μπορεί να καυχιέται ότι διαθέτει ένα από τα παλαιότερα μετρό του κόσμου - πολύ πριν από μητροπόλεις όπως η Ρώμη, η Μαδρίτη, το Τόκιο και η Μόσχα! O "ηλεκτρικός" της Αθήνας, έφτασε στον σημερινό του τερματικό σταθμό, την Κηφισιά, το 1957, ενώ συζητιέται μελλοντική επέκτασή του και από τις δύο άκρες.

Κλείνοντας, αυτή είναι η λίστα με τα δέκα παλαιότερα μετρό του κόσμου.


Δείτε το ταξιδιωτικό μου βίντεο από τη Βουδαπέστη - με στιγμές και από τη Γραμμή 1 του μετρό.