ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΕΙΣ, ΤΡΕΙΣ ΧΩΡΕΣ [2] - ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ


Τα μικρά "side-trips" έχουν εξελιχθεί σε προσφιλή μου τακτική στα τελευταία μου ταξίδια και αυτή τη φορά, έχοντας ως κύριους σταθμούς τη Βουδαπέστη και τη Βιέννη, η επιλογή της Μπρατισλάβας, ακριβώς στη μέση της διαδρομής ανάμεσα στις δύο πόλεις, ήταν σχεδόν μονόδρομος.
Η πρωτεύουσα της Σλοβακίας, η πάλαι ποτέ "Πόλη των Βασιλέων" όπου γινόταν η στέψη των Ούγγρων βασιλιάδων, βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από τη Βουδαπέστη, ακολουθώντας τον Δούναβη βορειοδυτικά, κάτι που σε συνδυασμό με τα πολλά δρομολόγια την ημέρα, με λεωφορεία ή και τρένα, την κάνει δημοφιλή επιλογή για ημερήσια εκδρομή ντόπιων και τουριστών. Εγώ επέλεξα το λεωφορείο.


Το ιστορικό κέντρο της πόλης, είναι εύκολα προσβάσιμο από τον κεντρικό σταθμό λεωφορείων της Μπρατισλάβας, με τα δημόσια μέσα μεταφοράς - χρησιμοποίησα το τρόλει 212. Η βόλτα ξεκίνησε από το Προεδρικό Μέγαρο της Σλοβακίας και το όμορφο συντριβάνι Πλανήτης της Ειρήνης που βρίσκεται στην ίδια πλατεία.

Στη συνέχεια, κατευθύνθηκα νότια, για να βρω την Πύλη του Μιχαήλ, έναν ψηλό, εντυπωσιακό πύργο που σίγουρα θα τον εντοπίζετε από τα περισσότερα σημεία της πόλης. Χτισμένος περίπου το 1300, είναι από τα παλαιότερα κτήρια της Μπρατισλάβας και η μοναδική πύλη της μεσαιωνικής οχύρωσης της πόλης που επιβιώνει ως σήμερα. Αν έχετε παραπάνω χρόνο, μπορείτε να ανέβετε κι επάνω στον πύργο, για να δείτε την πόλη από ψηλά.


Από την Πύλη του Μιχαήλ, η πολύ ενδιαφέρουσα παλιά πόλη της Μπρατισλάβας απλώνεται μπροστά σας, μικρή σχετικά αλλά γεμάτη ωραίες γωνιές, όμορφα κτήρια, χρώματα κι αρώματα να απολαύσετε και να ανακαλύψετε. Έχοντας στη διάθεσή μου λίγες μόνο ώρες, δε θέλησα να σταθώ κάπου ιδιαίτερα για να μπορέσω να πάρω μαζί μου όση περισσότερη ομορφιά γινόταν από αυτή τη σύντομη επίσκεψη.Κατά τη διάρκεια της βόλτας μου, ακόμα και χωρίς πρόγραμμα, είχα την ευκαιρία να δω αρκετά αξιοθέατα της πόλης, όπως την μπαρόκ εκκλησία της Αγίας Τριάδας, το πανέμορφο κτήριο του Εθνικού Θεάτρου της Σλοβακίας, τα διάσημο γλυπτό "Man at work", που απεικονίζει έναν εργάτη να βγαίνει από τον υπόνομο και τη γέφυρα Μόστ με τον δημοφιλή πύργο-παρατηρητήριο σε σχήμα ufo.


Στην παλιά πόλη, θα συναντήσετε επίσης και το όμορφο άγαλμα Schone Naci, που κρύβει πίσω του μια συγκινητική ρομαντική ιστορία. Το άγαλμα απεικονίζει έναν άνδρα που, σύμφωνα με τον θρύλο, ερωτεύθηκε με πάθος μια όμορφη γυναίκα, που όμως απαρνήθηκε τον έρωτά του. Εκείνος, τότε, σαλεμένος από τη στεναχώρια και την απογοήτευση, άρχισε να τριγυρνά στους δρόμους της Μπρατισλάβας φορώντας πάντα τα καλά του και χάριζε λουλούδια σε γυναίκες που συναντούσε στο διάβα του. Χαμογελάστε του και φωτογραφηθείτε μαζί του, για να νιώθει λιγότερο μόνος.

Αν σίγουρα θέλετε κάτι που να αξίζει να δείτε έστω κι αν βρεθείτε για λίγες ώρες στη Μπρατισλάβα, τότε θα διάλεγα οπωσδήποτε το κάστρο της.

Χτισμένο τον 10ο αιώνα, το χαρακτηριστικό οχυρωμένο τετράγωνο κτήριο με τους τέσσερις πύργους στις γωνίες του, ατενίζει την πόλη από την κορυφή του ψηλότερου λόφου πλάι στον Δούναβη. Ανακαινισμένο πλήρως και φροντισμένο στη λεπτομέρεια, το κάστρο χρησιμοποιείται σήμερα ως κυβερνητικό κτήριο, ενώ ταυτόχρονα φιλοξενεί και συλλογές του Εθνικού Μουσείου της Σλοβακίας. Αξίζει να ανεβείτε, να απολαύσετε τον πεντακάθαρο περιβάλλοντα χώρο, να πάρετε βαθιές ανάσες φρέσκου αέρα και έπειτα να θαυμάσετε την υπέροχη θέα προς το ποτάμι και την πόλη.

Το στριμωγμένο πρόγραμμά μου συνεχίστηκε ακολουθώντας αντίστροφη πορεία προς την παλιά πόλη, για να πάρω περισσότερες όμορφες εικόνες της. Έπειτα, πριν έρθει η ώρα να ξαναπάω στον σταθμό των λεωφορείων, μια σύντομη στάση για έναν απολαυστικό καφέ, κοντά στην Πύλη του Μιχαήλ, με μια γλυκόπικρη νοσταλγία να με μουδιάζει για την "αδικημένη" πόλη αυτού του ταξιδιού, καθώς πλημμύριζαν το μυαλό μου οι αναμνήσεις μιας γεμάτης ημέρας.


Το βράδυ που είχε πέσει πια για τα καλά στη Μπρατισλάβα, αναχώρησα για τον τρίτο σταθμό αυτής της ξεχωριστής περιπέτειας - με οδηγό ξανά τον Δούναβη. Τη Βιέννη.

Απολαύστε μια όμορφη βόλτα στη Μπρατισλάβα, μέσα από το ταξιδιωτικό βίντεο!