ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΕΙΣ, ΤΡΕΙΣ ΧΩΡΕΣ [1] - ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ


Ήταν ένα ταξίδι που το σχεδίαζα με ενθουσιασμό και το περίμενα με ανυπομονησία. Τρεις όμορφες πρωτεύουσες, πολύ κοντά η μία στην άλλη, δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσει κάποιος εύκολα τρεις χώρες και μάλιστα σε μια "γωνιά" της Ευρώπης που, προσωπικά, δεν είχα επισκεφθεί στο παρελθόν.

Πρώτος σταθμός του ταξιδιού, η Βουδαπέστη.
Η άφιξη στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας συνέπεσε με το τέλος ενός κύματος κακοκαιρίας, που λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών άφησε για μέρες μικρές νησίδες χιονιού διάσπαρτες στην πόλη. Αυτή ήταν κι η πρώτη εικόνα μου από την Βουδαπέστη, καθώς το αεροπλάνο προσέγγιζε για προσγείωση το αεροδρόμιο Φερέντς Λιστ. Πριν φτάσω σ' αυτή την πόλη, τα μόνα πράγματα που γνώριζα είναι ότι δημιουργήθηκε από την συνένωση τριών πόλεων, της Βούδας, της Οβούδας και της Πέστης, ότι την χωρίζει στα δύο ο Δούναβης και ότι, με βάση όσες εικόνες είχα δει, πρέπει να είναι εντυπωσιακά όμορφη. Τώρα, είχε επιτέλους έρθει η ώρα να την εξερευνήσω ο ίδιος.Πριν φύγω από το αεροδρόμιο, φρόντισα να προμηθευτώ την Budapest Card, μια ειδική τουριστική κάρτα με χρονική ισχύ 24, 48 ή 72 ώρες, που προσφέρει απεριόριστες μετακινήσεις με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δωρεάν είσοδο σε σημαντικά μουσεία της πόλης και αξιόλογες εκπτώσεις σε πολλά άλλα μουσεία, σημεία ενδιαφέροντος και δραστηριότητες κάθε είδους. Ειδικά για όσους μείνουν στη Βουδαπέστη περισσότερες από δύο μέρες, η κάρτα αυτή συμφέρει και αξίζει να την προμηθευτείτε.

Πρώτη χρήση της κάρτας στο λεωφορείο 200Ε, που από το αεροδρόμιο τερματίζει στο σταθμό του μετρό Kobanya Kispest (γραμμή 3), από όπου εύκολα και γρήγορα συνέχισα για την πόλη. Μετά το check in στο ξενοδοχείο και λίγη απαραίτητη ξεκούραση -και αφού σταμάτησε το ελαφρύ χιονόνερο με το οποίο με υποδέχθηκε η Βουδαπέστη- είχε έρθει η ώρα για μια πρώτη βόλτα στην πόλη.


Με το κρύο αρκετά τσουχτερό και την βαριά συννεφιασμένη ατμόσφαιρα να παραπέμπει σε ταινία νουάρ, μού δημιουργήθηκε διάθεση για περπάτημα και αποφάσισα να κατευθυνθώ προς τον Δούναβη. Τα βήματά μου με οδήγησαν στο μεγαλοπρεπές κτήριο του Ουγγρικού Κοινοβουλίου, ένα νεογοτθικό κομψοτέχνημα που απ' όποια μεριά κι αν το κοιτούσα δε χόρταινα να θαυμάζω τις λεπτομέρειες στη διακόσμησή του. Το κτήριο χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα (1885-1902) και έχει συμπεριληφθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, μαζί με τις όχθες του Δούναβη, την περιοχή του Κάστρου της Βούδας, την λεωφόρο Andrassy και τη Γραμμή 1 του μετρό της Βουδαπέστης.Η βόλτα συνεχίστηκε, φυσικά, στις όχθες του Δούναβη. H αύρα του ποταμού και τα ποταμόπλοια που πηγαινοέρχονται, οι χαρακτηριστικές γέφυρες, τα θαυμάσια κτήρια και στις δυο όχθες και η θέα του λόφου του Κάστρου απέναντι, στη Βούδα, δημιουργούν ένα μαγικό σκηνικό που, νομίζω, είναι ό,τι καλύτερο σε "κέντρο πόλης" έχω δει ως τώρα. Ακολουθώντας την όχθη του ποταμού από το Κοινοβούλιο προς την "Αλυσιδωτή" γέφυρα, θα συναντήσετε και το συγκινητικό μνημείο "Παπούτσια του Δούναβη", μια εγκατάσταση από εξήντα ζευγάρια μεταλλικά παπούτσια στραμμένα προς τον Δούναβη, στη μνήμη των Εβραίων που κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εκτελέστηκαν εκεί και τα νεκρά τους σώματα πετάχτηκαν στο ποτάμι. Τα παιδικά παπούτσια, ειδικά, θα σας σκίσουν την καρδιά.


Το βράδυ ολοκλήρωσε ονειρικά την πρώτη ημέρα με την ανεπανάληπτη εμπειρία μιας βραδινής κρουαζιέρας με ποταμόπλοιο στον Δούναβη - δε θα σας γράψω περισσότερα εδώ, γιατί σκοπεύω (και αξίζει) να αφιερώσω ένα ξεχωριστό κείμενο γι' αυτό.


Τη δεύτερη μέρα, ο καιρός, θα έλεγα, μεταμορφώθηκε. Ο ουρανός είχε καθαρίσει από τα πολλά βαριά σύννεφα, ο ήλιος είχε κάνει την εμφάνισή του φωτίζοντας ευχάριστα την πόλη και το κρύο ήταν αισθητά λιγότερο.

Πρώτη βόλτα της ημέρας, στην πλατεία Ηρώων, στο τέλος της λεωφόρου Andrassy με το "Μνημείο της Χιλιετίας", μια επιβλητική στήλη ύψους 45 μέτρων στην κορυφή της οποίας στέκει το άγαλμα του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, που, σύμφωνα με την παράδοση, οδήγησε το λαό των Μαγιάρων στον Χριστιανισμό. Πίσω βρίσκονται δύο ημικυκλικές κατασκευές με αγάλματα σημαντικών ανθρώπων από την ιστορία της Ουγγαρίας.


Περνώντας την πλατεία Ηρώων, απλώνεται μπροστά σας το πάρκο Városliget, από τα μεγαλύτερα της Πέστης, μια καταπράσινη έκταση με λιμνούλες, δρομάκια, καφέ, παγοδρόμιο, βοτανικό κήπο, λουτρά και πολλά ενδιαφέροντα μουσεία. Χάιλαιτ, αναμφίβολα, το παραμυθένιο κάστρο Βαϊνταχουνιάντ, χτισμένο το 1896 με αφορμή τα χίλια χρόνια της χώρας.Για να πάω ως εκεί και να φύγω αργότερα, χρησιμοποίησα την περίφημη Γραμμή 1 του μετρό της Βουδαπέστης. Είναι η δεύτερη παλαιότερη γραμμή μητροπολιτικού σιδηροδρόμου του κόσμου, άρχισε να κατασκευάζεται το 1894, ολοκληρώθηκε, ηλεκτροδοτήθηκε και άρχισε να λειτουργεί μετά από μόλις δύο χρόνια(!!) το 1896, ενώ το 2002, η UNESCO την συμπεριέλαβε στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Διαβάστε ένα ειδικό αφιέρωμα στη Γραμμή 1 του μετρό Βουδαπέστης.

Το μεσημέρι της δεύτερης μέρας είχε έρθει η ώρα να περάσω στην περιοχή της Βούδας. Με τη βοήθεια του Budapest Castle Bus, ενός μικρού λεωφορείου ανοιχτού τύπου από το οποίο μπορούσα να κατεβαίνω και ανεβαίνω πάλι όπου και όποτε ήθελα, σε προκαθορισμένες στάσεις, θα ήταν πιο εύκολο να ξεναγηθώ στα σημαντικότερα σημεία και αξιοθέατα του λόφου του κάστρου και της γύρω περιοχής, οπότε το προτίμησα. Σημειώστε, ότι το Castle Bus είναι δωρεάν αν έχετε προμηθευτεί την Budapest Card.


Ουσιαστικά, ο χρόνος που είχα μέχρι να νυχτώσει, μου επέτρεπε να πάω μόνο στο Κάστρο της Βούδας, ένα εντυπωσιακό ανακτορικό συγκρότημα του 13ου αιώνα που στεγάζει σήμερα την Εθνική Πινακοθήκη, το Ιστορικό Μουσείο και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ουγγαρίας. Πάντως, μεταξύ μας, παρά την μεγαλοπρέπεια και την ομορφιά των κτηρίων του κάστρου, νομίζω ότι από ένα σημείο και μετά, δε θα έχετε μάτια για τίποτε άλλο παρά για την μαγευτική θέα που θα απολαμβάνετε από εκεί προς όλη τη Βουδαπέστη, τον Δούναβη και τις γέφυρες του. Ειδικά όσο πέφτει ο ήλιος και η πόλη αρχίζει να φωτίζεται, το θέαμα γίνεται κάτι παραπάνω από απλά όμορφο. Θα με θυμηθείτε.


Άφησα για την επομένη τα υπόλοιπα αξιοθέατα του λόφου του κάστρου, αφιέρωσα τις τελευταίες ώρες της μέρας στο λουτρό Lukacs, που βρίσκεται επίσης στην πλευρά της Βούδας. Κατά πολλούς, μια επίσκεψη στη Βουδαπέστη δεν θεωρείται ολοκληρωμένη χωρίς την εμπειρία των ονομαστών ιαματικών λουτρών της. Έχοντας και το επιπλέον κίνητρο της δωρεάν εισόδου στο συγκεκριμένο λουτρό με την Budapest Card, δεν άφησα την ευκαιρία να πάει χαμένη. Οι στιγμές χαλάρωσης και αναζωογόνησης στη μεγάλη θερμαινόμενη πισίνα με τα υδρομασάζ και στη σάουνα προσέφεραν μια όμορφη εμπειρία ξεκούρασης που άξιζε. Στη Βουδαπέστη, θα βρείτε πολλές διαφορετικές επιλογές σε λουτρά σε διάφορα σημεία της πόλης και για διαφορετικά γούστα.


Η τρίτη και τελευταία μέρα ξεκίνησε με μια επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο της Ουγγαρίας, με τις πλούσιες συλλογές κυρίως από τα χρόνια του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης αλλά και την κομμουνιστική περίοδο της χώρας. Οι φίλοι της κλασικής μουσικής, αξίζει να αναζητήσετε στο μουσείο δύο πολύ σημαντικά εκθέματα, ένα μικρό φορητό πιάνο που χρησιμοποιούσε στα ταξίδια του ο Μότσαρτ, αλλά και το ουραίο πιάνο που κατασκευάστηκε από τον Τόμας Μπρόντγουντ για τον Μπετόβεν το 1817 και που μετά το θάνατο του σπουδαίου συνθέτη, πέρασε στα χέρια ενός άλλου μεγάλου της κλασικής μουσικής, του Λιστ.Αμέσως μετά, ξανά στη Βούδα (πάλι με το Castle Bus), στην πολύ όμορφη γοτθική εκκλησία του βασιλιά Matthias με το πανύψηλο καμπαναριό και δίπλα, στον Προμαχώνα των Ψαράδων του 19ου αιώνα με τους εφτά κωνικούς πύργους (που αναπαριστούν τις εφτά φυλές των Μαγιάρων) - άλλο ένα ιδανικό σημείο για να θαυμάσετε πανοραμικά όλη τη Βουδαπέστη και να βγάλετε όμορφες φωτογραφίες.
Στη συνέχεια, σύντομη στάση στην ταλαιπωρημένη εκκλησία της Μαρίας Μαγδαληνής με τη μπαρόκ γοητεία. Τέλος, επέστρεψα στο Κάστρο, αυτή τη φορά για να θαυμάσω τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης με χαρακτηριστικά έργα από όλες τις περιόδους της ουγγρικής ζωγραφικής.


Αποχαιρέτησα τη Βουδαπέστη με μια διαφορετική και άκρως... συναρπαστική εμπειρία, στο Tropicarium, ένα θεματικό πάρκο που πραγματικά μεταφέρει σε τόπους εξωτικούς. Σπάνια πουλιά που πετούν ελεύθερα, κροκόδειλοι και μαϊμούδες σε περιβάλλον που προσομοιώνει τη ζωή σε ένα τροπικό δάσος, ερπετά, πανέμορφα τροπικά ψάρια και πλάσματα της θάλασσας που θα σας εντυπωσιάσουν και, κερασάκι στην τούρτα, το τεράστιο ενυδρείο με τα σαλάχια και τους καρχαρίες, έτσι φτιαγμένο ώστε να έχεις τους καρχαρίες να κολυμπούν πάνω απ' το κεφάλι σου.


Πολύχρωμη, πολύμορφη, αρχοντική, αλλά και με τη γοητεία της ανεμελιάς να κλείνει συνεχώς το μάτι, η Βουδαπέστη είναι μια ρομαντική πόλη που μαγνητίζει, μια πόλη που μπορείς μόνο να αγαπήσεις. Γεμάτη ομορφιές, γεμάτη τέχνη και αξιοθέατα, γεμάτη απ' τα σημάδια των πολιτισμών που πέρασαν από αυτήν, γεμάτη από παλμό και ζωή, είναι μια μητρόπολη που κοιτά με αυτοπεποίθηση στο μέλλον.

Ακολουθώντας ατύπως την πορεία του Δούναβη προς το Βορρά, το πρωί της επόμενης μέρας θα ξεκινούσα για τον δεύτερο και πιο σύντομο σταθμό αυτού του ταξιδιού. Τη Μπρατισλάβα.

Δείτε το ταξιδιωτικό βίντεο από την Βουδαπέστη!