ΜΙΑΜΙΣΗ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΩ


Ένα ελεύθερο διήμερο, λίγα χρήματα στην άκρη, οικονομικά αεροπορικά εισιτήρια και καλή διάθεση, βασικά συστατικά για να δέσει η πρώτη ταξιδιωτική απόδραση του 2018 στην πόλη της Κω.

Σε περιπτώσεις σαν κι αυτή, επιλέγω τους προορισμούς μου σχεδόν πάντα τυχαία, με βασικό κριτήριο τα χρήματα που μπορώ να διαθέσω για εισιτήρια και διαμονή. Επιπλέον, νησιά σαν την Κω, με ερεθίζει η ιδέα να
τα γνωρίσω σε νεκρές περιόδους, που δε θα είναι γεμάτα από τουρίστες και θα μπορώ να τα απολαύσω υπό διαφορετικές συνθήκες.

Έφτασα στην Κω με την πρωινή πτήση της Aegean, με καιρό και ατμόσφαιρα που προμήνυαν βροχή. Λίγες μέρες μετά την άφιξή μου, στο αεροδρόμιο "Ιπποκράτης" θα ξεκινούσαν εργασίες αναβάθμισης εν όψει της νέας καλοκαιρινής περιόδου. Το αεροδρόμιο βρίσκεται στην περιοχή Αντιμάχεια, περίπου στο κέντρο του νησιού και το τοπικό ΚΤΕΛ συνδέει αξιόπιστα το αεροδρόμιο με τη Χώρα και άλλες κοντινές τοποθεσίες - το εισιτήριο για την πόλη της Κω στοιχίζει 3,20€.

Από την ώρα που έφτασα κιόλας στη Χώρα, κατάλαβα ότι η Κως είναι μια πόλη που θα την περπατούσα πολύ ευχάριστα. Άνετοι πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι παντού -μια ευχάριστη έκπληξη- και αξιοθέατα που θα δημιουργούσαν όμορφες βόλτες σχεδόν σε κάθε γωνιά της. Κατευθύνθηκα γρήγορα στο ξενοδοχείο για να αφήσω τα πράγματά μου και, αν ο καιρός μου το επέτρεπε, θα ξαναγυρνούσα εκεί αργά το βράδυ, μόνο για ύπνο.
Η σύγχρονη πόλη απλώνεται γύρω απ' το ιστορικό κέντρο, μια περιοχή απ' όπου ο επισκέπτης θα γνωρίσει όλες τις ιστορικές περιόδους του νησιού. Έχοντας ως αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας, μπορείτε να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, διατηρητέο κτήριο της εποχής της Ιταλοκρατίας, χτισμένο το 1935, την όμορφη (αν και κάπως παραμελημένη εσωτερικά) Δημοτική Αγορά, επίσης σε κτήριο της ίδιας περιόδους, παραπλεύρως το τέμενος Ντεφτερντάρ και την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, πληγωμένα αρκετά, δυστυχώς και τα δύο, από τον μεγάλο σεισμό του 2017.Δίπλα ακριβώς από την πλατεία Ελευθερίας, αρχίζει να απλώνεται το πιο ωραίο, κατ' εμέ, κομμάτι της παλιάς πόλης, με σημείο αναφοράς, αναμφίβολα, την αρχαία αγορά - από τις μεγαλύτερες που έχουν ανασκαφεί στον Ελλαδικό χώρο. Στοές, διοικητικά κτήρια, κατοικίες και χώροι λατρείας, συνέθεταν μια μεγαλοπρεπή αγορά, τα ερείπια της οποίας μαρτυρούν την ακμή που γνώρισε το νησί κατά τα αρχαία χρόνια. Στα ελεύθερα επισκέψιμα κομμάτια της αρχαίας αγοράς, αναζητήστε οπωσδήποτε το ιερό του Ηρακλή, τον ναό των Ατταλιδών και τον βωμό του Διονύσου. 

Επιστρέφουμε στην παλιά πόλη και κοντά στην είσοδο της αρχαίας αγοράς, βρίσκουμε την πλατεία Πλατάνου. Στο κέντρο της ορθώνεται ο περίφημος Πλάτανος του Ιπποκράτη, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Κω. Σύμφωνα με την παράδοση, ο πλάτανος, φυτεύτηκε από τον ίδιο τον πατέρα της Ιατρικής πριν από περίπου 2400 χρόνια και κάτω από αυτόν, ο Ιπποκράτης συνήθιζε να διδάσκει. Η ηλικία του δέντρου έχει προσδιοριστεί ότι όντως υπερβαίνει τα 2300 χρόνια και είναι σήμερα ένα από τα γηραιότερα δέντρα του κόσμου. Δίπλα του, στέκουν δύο κρήνες από την εποχή της Τουρκοκρατίας - σε μία από αυτές θα δείτε μια αραβική επιγραφή που δηλώνει ότι το νερό της είναι από την πηγή του Ιπποκράτη.Πίσω ακριβώς από τον πλάτανο, βρίσκεται το εντυπωσιακό τζαμί Γκαζί Χασάν Πασά, ή αλλιώς Τζαμί της Λοζιάς, ένα όμορφο τέμενος χτισμένο το 1786, εν μέρει με υλικά από παλαιότερους χριστιανούς ναούς. Το τζαμί όπως και ο περιβάλλον χώρος, υπέστη επίσης σημαντικές ζημιές από τον σεισμό του 2017 και δεν είναι επισκέψιμο.


Από την πλατεία Πλατάνου, περνώντας μια πανέμορφη γέφυρα που αποτελεί σύμβολο της πόλης, θα βρείτε και την είσοδο στο Κάστρο της Νερατζιάς, το σημαντικότερο μνημείο της ιπποτικής περιόδου στην Κω. Το κάστρο χτίστηκε από τους Ιωαννίτες Ιππότες από το 1436 έως και το 1514, έχει ορθογώνιο σχήμα και τέσσερις κυκλικούς πύργους στις γωνίες του. Τις ημέρες της δικής μου επίσκεψης στο νησί, δυστυχώς το κάστρο ήταν κλειστό και έτσι δεν είχα την ευκαιρία να το δω εκ των έσω, ωστόσο ακόμα και έτσι σίγουρα θα το θαυμάσετε.Βγαίνοντας έξω από τα όρια της αρχαίας αγοράς, αφιερώστε λίγο χρόνο για να δείτε το ρωμαϊκό ωδείο, ένα όμορφο και καλοσυντηρημένο θέατρο όπου τα καλοκαίρια διοργανώνοντας πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και την ανακαινισμένη ρωμαϊκή οικία ακριβώς δίπλα.


Όλες οι βόλτες σας, είμαι σίγουρος, θα καταλήγουν στο λιμάνι και γενικά στην όμορφη παραλιακή ζώνη της πόλης, όπως και οι δικές μου. Η αύρα της θάλασσας και η θέα της απέναντι Μικρασιατικής ακτής θα σας ξεκουράζουν, οι ευκαιρίες για καλό φαγητό, καφέ ή ένα ποτό ακόμα και το χειμώνα είναι αρκετές, ενώ και πάλι θα σταματάτε για να χαζέψετε ενδιαφέροντα κτήρια της Ιταλοκρατίας, όπως το πολύ εντυπωσιακό κτήριο της αστυνομίας (το παλιό Διοικητήριο του νησιού), το πανέμορφο παλιό ξενοδοχείο Ακταίον (Albergo Gelsomino) του 1927, την Ιπποτική οικία του Κομεντόρη Fransesco Sans (1514) και πολλά άλλα.Αν έχετε την ευκαιρία να κινηθείτε και έξω από την πόλη, μην αμελήσετε να επισκεφθείτε το περίφημο Ασκληπιείο, τον σημαντικότερο ιστορικό χώρο του νησιού, τόπο λατρείας του Ασκληπιού και χώρο διδασκαλίας της ιατρικής από τον Ιπποκράτη, στη σχολή που είχε ιδρύσει ο ίδιος εκεί.

Δείτε εικόνες και όμορφες γωνιές της πόλης της Κω στο βίντεο που ακολουθεί.