ΠΑΡΚΟ ΓΚΟΥΕΛ - ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΓΚΑΟΥΝΤΙ


Η σπουδαία κληρονομιά με την οποία ο αρχιτέκτονας Αντόνι Γκαουντί προίκισε την αγαπημένη του Βαρκελώνη, αποτελεί και θα αποτελεί βασικό πόλο έλξης αμέτρητων επισκεπτών απ' όλο τον κόσμο στην πρωτεύουσα της Καταλονίας.
Κτήρια - έργα τέχνης όπως η Πεδρέρα, η Κάζα Μπατλό, το κολέγιο Τερεσιάνας και, φυσικά, η εμβληματική Βασιλική της Αγίας Οικογένειας, η Σαγράδα Φαμίλια, δίνουν ένα μοναδικό ύφος και χρώμα στην κοσμοπολίτικη ισπανική πόλη. Εκτός, όμως, απ' όλα τα παραπάνω, ο επισκέπτης έχει μία ακόμη εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσει την ιδιοφυή σκέψη και δημιουργία του Γκαουντί μέσα από μία βόλτα στο Πάρκο Γκουέλ.


Χωροθετημένο στο λόφο Καρμέλ, στην περιοχή Γκράτσια της Βαρκελώνης, το πάρκο δημιουργήθηκε κατόπιν παραγγελίας του επιχειρηματία Ευσέβιου Γκουέλ, που οραματιζόταν να φτιάξει μια συνοικία στα πρότυπα του "κινήματος της κηπούπολης" - μια ιδέα που γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στη Μεγάλη Βρετανία ως απάντηση στην επιθετική εκβιομηχάνιση και επέκταση των πόλεων, αντιτείνοντας την ανάπτυξη μικρότερων, αυτόνομων αστικών μονάδων, με περιορισμένη και συγκεκριμένη οικοδομήσιμη περιοχή, καλλιεργήσιμες ζώνες και πράσινο. Για τη δημιουργία μιας τέτοιας μικρής "πόλης-εξοχής" (όπως χαρακτηριστικά ονομαζόταν η ιδέα), ο Γκουέλ το 1899 αγόρασε την έκταση και ανέθεσε στον Γκαουντί τη διαμόρφωσή της. Ενώ ο λόφος φυτεύθηκε και το πάρκο πήρε μορφή με δρόμους και πλατείες, λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος για την αγορά κατοικιών, η όλη ιδέα του Γκουέλ για την πρότυπη πόλη τελικά εγκαταλείφθηκε.

Στο πάρκο, ο Γκαουντί είχε την ευκαιρία (και την άνεση χώρου) να αναπτύξει και να δοκιμάσει κάποια από τα αρχιτεκτονικά και δομικά χαρακτηριστικά που αργότερα θα αποτελούσαν βασικό κορμό της κατασκευής των πιο γνωστών του κτηρίων. Επιρροές από τη φύση, έντονοι συμβολισμοί και αναφορές στη βαθιά θρησκευτική του πίστη, όλη η αρχιτεκτονική - καλλιτεχνική γκάμα του Γκαουντί απλώνεται μέσα στις δαιδαλώδεις διαδρομές του πάρκου. Αποκορύφωμα, το κομμάτι της "μνημειακής ζώνης", όπως είναι γνωστό, με τα ιδιαίτερης ομορφιάς κτήρια στην είσοδο (που χρησιμοποιούνται το ένα για εκθέσεις και το άλλο ως πωλητήριο), την τεράστια βεράντα που προσφέρει ανεμπόδιστη θέα στην πόλη, στηριζόμενη σε μια σειρά από εντυπωσιακές Δωρικές κολώνες, αλλά και την πολυφωτογραφημένη Σαλαμάνδρα-μωσαϊκό που κοσμεί το κέντρο του συγκροτήματος.

Λίγο παραπάνω, βρίσκεται και το Σπίτι-Μουσείο του Γκαουντί, μια τριόρωφη βίλα χτισμένη ανάμεσα στο 1903 και το 1905. Το οίκημα, κατασκευάστηκε και διατέθηκε προς πώληση ως ένα από τα πρώτα σπίτια της πρότυπης πόλης του Γκουέλ, όμως, επειδή δε βρέθηκε ενδιαφερόμενος, τελικά αγοράστηκε από τον ίδιο τον Γκαουντί το 1906. Ο αρχιτέκτονας (που είχε επιβλέψει και την κατασκευή του) έμεινε στο σπίτι αυτό αρχικά με τον πατέρα του και την ανηψιά του και κατόπιν μόνος του, για σχεδόν είκοσι χρόνια, μέχρι και το 1925 - λίγους μήνες πριν το τραγικό ατύχημα έξω από τη Σαγράδα Φαμίλια του στοιχήσει τη ζωή.Το όμορφο οίκημα, άνοιξε για το κοινό τον Σεπτέμβριο του 1963 ως Σπίτι-Μουσείο αφιερωμένο στον Αντόνι Γκαουντί. Στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει, μεταξύ άλλων, μια μεγάλη συλλογή από προσωπικά αντικείμενα του αρχιτέκτονα, μοντέλα από κατασκευές του αλλά και τα περίφημα έπιπλα που σχεδίασε, κυρίως για την Πεδρέρα και την κρύπτη Κολονια Γκουελ. Επίσης, στον πρώτο όροφο, βρίσκονται τα πιο ιδιαίτερα δωμάτια, όπως η κρεβατοκάμαρα και το μπάνιο, τα οποία έχουν διατηρηθεί όπως ήταν όταν ζούσε σε αυτά ο Γκαουντί, προσφέροντας ένα όμορφο ταξίδι στο χρόνο, αλλά και αποκαλύπτοντας τον ιδιαιτέρως ταπεινό του χαρακτήρα. Ο δεύτερος όροφος φιλοξενεί βιβλιοθήκη, που είναι προσβάσιμη για μελέτη μόνον κατόπιν ειδικής αδείας, ενώ υπάρχει και υπόγειος χώρος που δεν είναι ανοιχτός για το κοινό.


Μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες για το Σπίτι-Μουσείο Γκαουντί στην επίσημη σελίδα του φορέα, όπως αντίστοιχα και για το Πάρκο Γκουέλ συνολικά στη δική του επίσημη σελίδα και οπωσδήποτε να προγραμματίσετε μια επίσκεψη εκεί όποτε ταξιδέψετε στη Βαρκελώνη.


Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το Πάρκο Γκουέλ, μαζί με άλλες έξι κατασκευές του Γκαουντί (Σαγράδα Φαμίλια, Κάζα Μπατλό κ.α.) έχουν ανακηρυχθεί Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.