ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ: ΑΓΡΙΑ ΚΑΙ ΤΡΥΦΕΡΗ ΑΓΚΑΛΙΑ


Αγαπημένη της νεολαίας, "νέα Σαντορίνη" κατά πολλούς, αδυναμία των μοναχικών και ταυτόχρονα ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά "ζευγαρονήσια", η Φολέγανδρος καταφέρνει να κερδίζει συνεχώς νέους φίλους που θέλουν να επιστρέφουν ξανά και ξανά, αν και με πολύ λιγότερα τουριστικά όπλα στη φαρέτρα της, σε σύγκριση με τα άλλα νησιά της γειτονιάς της.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για την Φολέγανδρο πριν το ταξίδι, διάβασα κάπου ότι "είναι το νησί του μέτρου" και σκέφτομαι τώρα ότι η φράση αυτή την χαρακτηρίζει ιδανικά, τόσο ως προς τη σχέση των κατοίκων του με τη γη τους και τον τρόπο ζωής τους, όσο και για την τουριστική ανάπτυξη, που αν και σημαντική τα τελευταία χρόνια, παραμένει ήπια και προσεγμένη.


Το όνομα Φολέγανδρος, προέρχεται κατά κάποιες πηγές από την αρχαία φοινικική λέξη "phelekgundari" ή "helekgundari", που ερμηνεύεται ως πετρώδης γη. Μια άλλη εκδοχή θέλει το νησί να έχει πάρει το όνομά του από τον πρώτο μυθολογικό οικιστή του, τον Φολέγανδρο, που ήταν γιος του βασιλιά της Κρήτης, Μίνωα, ενώ την περίοδο της Ενετοκρατίας είχε την ονομασία "Πολύκανδρος". Κατά την αρχαιότητα, η Φολέγανδρος συμμετείχε στην Αθηναϊκή Συμμαχία. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204 από τους Φράγκους και την κυριαρχία των Ενετών στο Αιγαίο, το νησί καταλήφθηκε από τους Φράγκους και αργότερα, το 1715, από τους Τούρκους. Η Φολέγανδρος ενσωματώθηκε στο σύγχρονο ελληνικό κράτος το 1828.


Αναμφίβολα, η πρώτη εικόνα κάθε επισκέπτη που προσεγγίζει τη Φολέγανδρο με το πλοίο, τον γεμίζει δέος. Ο βραχώδης και άγριος όγκος του νησιού που μοιάζει σχεδόν επιθετικά να σε πλησιάζει, γεννά ανάμικτα συναισθήματα. Κι όμως, σύντομα κάποιος θα καταλάβει ότι αυτός ο φοβερός όγκος είναι εκεί όχι για να φοβίσει αλλά για να προστατεύσει. Να προστατεύσει όμορφα συναισθήματα, ζεστές στιγμές και αναμνήσεις που θα χαραχθούν για πάντα στο νου.


Σύντομα, θα αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα σπίτια. Σκαρφαλωμένα σαν ερημίτες σε βιβλική κορυφή, ολόλευκα και φωτεινά, όπως πρέπει σε αυθεντικά κυκλαδίτικα στολίδια, μοιάζουν με σειρά από ακριβά μαργαριτάρια σε περήφανο λαιμό. Λίγα λεπτά μετά, το καράβι θα στρίψει και θα αποκαλυφθεί το λιμάνι του νησιού, ο Καραβοστάσης, ένας όμορφος οικισμός που, μετά την άγρια θέα, γαληνεύει το βλέμμα.

Εκτός από τον Καραβοστάση, η Φολέγανδρος φιλοξενεί άλλους δύο κύριους οικισμούς, τη Χώρα και την Άνω Μεριά, καθώς και τους μικρότερους οικισμούς Λιβάδι, Πετούσης και Αγκάλη, στην ομώνυμη δημοφιλή παραλία.


Η καρδιά του νησιού χτυπάει στη Χώρα, που σαγηνεύει τον επισκέπτη με τα πανέμορφα (και πεντακάθαρα) παραδοσιακά σπίτια, τα γραφικά κυκλαδίτικα σοκάκια, τα ωραία μικρά μαγαζιά και τα πολλά εστιατόρια, καφέ και μπαρ στις πλατείες, που, ειδικά το βράδυ, αποκτούν έναν έντονο νεανικό παλμό. Περπατήστε ιδιαίτερα στο Κάστρο, μια "περίκλειστη" μεσαιωνική συνοικία που μοιάζει σκηνικό κινηματογραφικής ταινίας. Πρόκειται για το παλαιότερο κομμάτι της Χώρας, χτισμένο την περίοδο της Ενετοκρατίας, που έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο και προστατεύεται.


Από την πλατεία της Πούντας, στη Χώρα, ακολουθήστε το "λευκό" ανηφορικό λιθόστρωτο μονοπάτι προς την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, το πιο διάσημο, χαρακτηριστικό και φωτογραφημένο σημείο του νησιού. Χτισμένη πιθανότατα στη θέση αρχαίου ναού, η μονόκλιτη βασιλική με το ξεχωριστό περίτεχνο καμπαναριό, που στο παρελθόν ήταν καθολικό γυναικείας Μονής, χτίστηκε κατά τον 17ο αιώνα και πήρε τη σημερινή της μορφή μεταξύ των ετών 1816 και 1821. Στο ναό, φυλάσσεται μια ασημοστόλιστη εικόνα της Παναγίας που χρονολογείται από τα Βυζαντινά χρόνια.
Από τον προαύλιο χώρο του ναού ή και από πιο ψηλά στα βράχια - για τους πιο τολμηρούς, θα απολαύσετε πανοραμική θέα του νησιού αλλά και του πελάγους που κυριολεκτικά κόβει την ανάσα. Ειδικά, δε, κατά το τέλος της ημέρας, το όλο σκηνικό γίνεται μαγικό, καθώς ο ουρανός, τα σύννεφα και το νησί ολόκληρο βάφονται στις ρομαντικές αποχρώσεις του ηλιοβασιλέματος.Η Άνω Μεριά φημίζεται για τις ταβέρνες με το καλό, παραδοσιακό φαγητό που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε. Αν όμως κλείσετε δωμάτιο στη Χώρα ή στον Καραβοστάση, κανονίστε να γυρίσετε νωρίς, καθώς τα λεωφορεία του νησιού κάνουν δρομολόγια ως εκεί μέχρι νωρίς το βράδυ. Στην Άνω Μεριά, επίσης, αξίζει να επισκεφθείτε και το Λαογραφικό Μουσείο, όπου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε ένα τυπικό αγροτικό νοικοκυριό, όπως αυτό λειτουργούσε μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα.Η Φολέγανδρος διαθέτει αρκετές όμορφες παραλίες, λόγω όμως της ιδιομορφίας και του ανάγλυφου, πολλές από αυτές είναι προσβάσιμες είτε μέσω μονοπατιών είτε μόνο δια θαλάσσης. Δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού -και ευκολότερα προσβάσιμες με αυτοκίνητο ή με τα τοπικά λεωφορεία- είναι η Αγκάλη με την ψιλή άμμο, το Λατινάκι, η αμμώδης Βάρδια κοντά στον Καραβοστάση και ο Άγιος Γεώργιος στο βόρειο τμήμα του νησιού. Εναλλακτικά, αλλά και για μια πιο ξεχωριστή εμπειρία, μπορείτε με τουριστικό καραβάκι να φτάσετε στις πιο δυσπρόσιτες παραλίες του νησιού, όπως τον Άγιο Νικόλαο, κοντά στην Αγκάλη, το ερημικό Αμπέλι, το εντυπωσιακό Κάτεργο, το Λιβαδάκι με τα κάτασπρα βότσαλα, κοντά στην Ασπρόπουντα όπου στέκει και ένας πολύ όμορφος φάρος, χτισμένος το 1919 κ.α.


Με καραβάκι, αξίζει να οργανώσετε και μια επίσκεψη στην περίφημη Χρυσοσπηλιά, στα βορειοανατολικά του νησιού, ένα εντυπωσιακό θαλάσσιο σπήλαιο που είναι ταυτόχρονα μνημείο της φύσης, αλλά και σημαντικός αρχαιολογικός χώρος. Η σπηλιά ήταν τόπος τελετών ενηλικίωσης κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. και εκεί έχουν βρεθεί αγγεία και μια ρωμαϊκή δεξαμενή νερού.

Το νησί, είναι επίσης ιδανικό για όσους αγαπούν την πεζοπορία, παρέχοντας έξι χαραγμένες διαδρομές με διάφορους βαθμούς δυσκολίας σε μονοπάτια συνολικού μήκους περίπου 30 χιλιομέτρων, που διατρέχουν σχεδόν όλο το νησί και επιτρέπουν στον περιπατητή να γνωρίσει ακόμα καλύτερα τις ομορφιές του.


Η Φολέγανδρος συνδέεται με τακτικά δρομολόγια τόσο με το λιμάνι του Πειραιά όσο και με τα γειτονικά νησιά των Κυκλάδων. Τα ταχύπλοα προσφέρουν γρήγορη σύνδεση, αν και όχι και τόσο οικονομική, ενώ το συμβατικό πλοίο προσφέρει μια ενδιαφέρουσα ευκαιρία για "ξενάγηση" στα περισσότερα νησιά των δυτικών Κυκλάδων.