Η ΜΑΓΙΚΗ ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ


Για πολλούς, ένας βασικός λόγος να προγραμματίσουν ένα ταξίδι ως το Καστελλόριζο, για τους περισσότερους, μια έκρηξη μαγείας και φυσικής ομορφιάς που μένει αξέχαστη. Ένα από τα μεγαλύτερα ενάλια σπήλαια της Μεσογείου βρίσκεται καλά κρυμμένο στην άκρη της χώρας μας και περιμένει να το ανακαλύψετε.

Η περίφημη Γαλάζια Σπηλιά του Καστελλορίζου, είναι ένα μεγάλο φυσικό σπήλαιο στα νότια του νησιού, γνωστό για τον ιδιαίτερο και σπάνιο σταλακτικό πλούτο στο θόλο του, που όμως έγινε διάσημο για το μοναδικό μπλε χρώμα που αντανακλούν τα νερά στο εσωτερικό του κατά τις πρωινές ώρες.

Το εσωτερικό του σπηλαίου έχει ύψος 35 μέτρα, πλάτος 40 και το συνολικό του μήκος είναι 75 μέτρα. Κι όμως, απ' έξω η είσοδος του είναι τόσο μικρή, σαν σχισμή, που σχεδόν δε φαίνεται και έτσι, ο πρωτάρης επισκέπτης, πλησιάζει και ετοιμάζεται να μπει ουσιαστικά ανυποψίαστος για το υπερθέαμα που πρόκειται να αντικρίσει. 

Λόγω της θέσης του και της μικρής εισόδου του, το σπήλαιο είναι προσβάσιμο μόνο από τη θάλασσα και με μια μικρή βάρκα, που θα πάρετε εύκολα από το λιμάνι του νησιού με καπετάνιο και ξεναγό κάποιον από τους πολύ έμπειρους ντόπιους βαρκάρηδες. Εμένα, με πήγε ο εξαιρετικός κύριος Σταύρος (θα τον βρείτε στο 6973201409) που εκτός από τη σπηλιά, με ξενάγησε έπειτα με τη βάρκα του σε άλλα ωραία σημεία, ενώ, επιστρέφοντας προς το λιμάνι, κάναμε και μια βόλτα και από το υπέροχο νησάκι του Αγίου Γεωργίου και τη νησίδα Ψωραδιά, με την πολύ ιδιαίτερη ιστορία.


Η βάρκα χωράει σχεδόν τσίμα τσίμα να μπει από την είσοδο και γι' αυτό οι επιβάτες πρέπει να σκύψουν ώστε να μπορέσει να περάσει. Η καλύτερη ώρα για να επισκεφθεί κάποιος τη σπηλιά και να απολαύσει το υπέροχο θέαμα, είναι το πρωί, οπότε και οι ακτίνες του ήλιου εισέρχονται στο εσωτερικό και "χτυπούν" τα νερά, τα οποία αντανακλούν σε όλο το σπήλαιο ένα ολοζώντανο μπλε χρώμα, δημιουργώντας ένα παραμυθένιο θέαμα που προκαλεί δέος. 


Αξίζει, τέλος, να πούμε ότι η Γαλάζια Σπηλιά, ονομάζεται επίσης και "Φώκιαλη", επειδή δεν είναι σπάνιο να βρίσκουν καταφύγιο στο εσωτερικό της, φώκιες μονάχους-μονάχους όπως και αγριοπερίστερα.

Δείτε πλάνα από τη Γαλάζια Σπηλιά στο βίντεό μου για το Καστελλόριζο και διαβάστε για το ταξίδι μου στο πανέμορφο ακριτικό μας νησί.