Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΤΑΞΙΔΙΩΤΗ


Μοναδικές εμπειρίες, στιγμές και εικόνες που καταγράφονται για πάντα στο μυαλό και την ψυχή. Για τον ενσυνείδητο ταξιδιώτη, το ταξίδι είναι πολλά παραπάνω από γρήγορες επισκέψεις και απλές πόζες μπροστά από μνημεία.

Συγκέντρωσα για σας εδώ κάποιες συμβουλές που, κατά τη γνώμη μου, είναι καλό να ακολουθεί κάθε καλός ταξιδιώτης που θέλει να γίνεται ένα με την εμπειρία κάθε ταξιδιού. 

1
Είμαστε πάντα ευγενικοί με τους ντόπιους, ειδικά σε μία ξένη χώρα, μιας που (υπό την ευρεία έννοια), είναι οι άνθρωποι που μας φιλοξενούν και μας εξυπηρετούν. Πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιλαμβανόμαστε, ακόμα και να ανεχόμαστε, τις όποιες ίσως παραξενιές τους. 

2
Όπου κι αν βρεθούμε, σεβόμαστε και φροντίζουμε το περιβάλλον, φυσικό και αστικό. Δεν το ρυπαίνουμε, δεν το καταστρέφουμε, ούτε το αλλοιώνουμε και φροντίζουμε ώστε τόσο οι ντόπιοι όσο και οι επόμενοι επισκέπτες να το χαρούν καθαρό και όμορφο, όπως εμείς. Σημαντικό επίσης είναι και το οικολογικό μας αποτύπωμα. Ως "οικολογικό αποτύπωμα" εκφράζεται ο βαθμός στον οποίο καταναλώνουμε τους πόρους της Γης. Προσέχουμε πάντα να μη σπαταλούμε παραπάνω ενέργεια ή νερό απ' όσο χρειαζόμαστε, ακριβώς όπως κάνουμε και στο σπίτι μας.

εικόνα: Giuseppe Milo

3
Ξεστρατίστε απ' τα τουριστικά "κλισέ" μονοπάτια. Τολμήστε, ανακαλύψτε μέρη και γωνιές που δεν υπάρχουν σε ταξιδιωτικούς οδηγούς, δημιουργώντας έτσι δικές σας, μοναδικές, εμπειρίες.

4
Αποφεύγετε να κοιτάτε συνεχώς την ώρα - εκτός κι αν θέλετε να προλάβετε την είσοδο σε κάποιο αξιοθέατο ή το λεωφορείο. Ακολουθήστε στις βόλτες σας το ρυθμό της ημέρας και τον ήλιο. Το ρολόι σας συνδέει με τη ρουτίνα και αυτήν ακριβώς ως ταξιδιώτες θέλουμε να διαλύσουμε. 

5
Στους τόπους που βρίσκεστε, να είστε πρόθυμοι και ανοιχτοί να ακούσετε, να δοκιμάσετε και να πειραματιστείτε - πάντα βέβαια με τη δέουσα προσοχή και ασφάλεια.

6
Μην παίρνετε πάντα το λεωφορείο ή το μετρό για τις μετακινήσεις σας. Περπατήστε και παρατηρήστε τους ανθρώπους, τα κτήρια, την καθημερινή ζωή και την κουλτούρα της. Τίποτα δε σας συνδέει περισσότερο με έναν τόπο ή μια πόλη που επισκέπτεστε από αυτό.

εικόνα: faneitzke

7
Φωτογραφίστε πάντα με σεβασμό και διακριτικότητα όταν φωτογραφίζετε τόσο μνημεία, όσο και ανθρώπους στην καθημερινή τους ζωή. Επίσης, μην είστε συνέχεια με μια φωτογραφική μηχανή ή ένα κινητό στο χέρι. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που φέρνουμε μαζί μας από τα ταξίδια είναι σίγουρα όμορφα ενθύμια, αλλά τα πιο όμορφα ενθύμια είναι αυτά που αποτυπώνονται με τα μάτια μας και γίνονται εικόνες τις ζωής μας.

8
Σε κάθε ταξίδι, φροντίζουμε να είμαστε οργανωμένοι και προσεκτικοί. Ελέγχουμε από πριν το πρόγραμμα και τις ώρες στα μνημεία και αξιοθέατα που θέλουμε να επισκεφθούμε, ώστε να αποφύγουμε ταλαιπωρία και δυσάρεστες εκπλήξεις. 

9
Οπουδήποτε, είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε μια κατάσταση ή μια εμπειρία δυσάρεστη - όπως λέμε συχνά, είναι όλα μέσα στο πρόγραμμα. Μην επιτρέπετε σε λεπτομέρειες να χαλάσουν το ταξίδι σας. Πάντα υπάρχουν τρόποι να μετατρέψουμε μια δυσάρεστη στιγμή σε εμπειρία που θα μας φανεί χρήσιμη για το μέλλον. Και αυτό δεν είναι απλή συμβουλή, είναι στάση ζωής.

10
Προτιμήστε να ψωνίζετε περισσότερο από τοπικά μαγαζιά και όχι από υποκαταστήματα πολυεθνικών. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύετε την τοπική οικονομία και βοηθάτε τους κατοίκους να ζήσουν τις οικογένειές τους και να ωφεληθούν ουσιαστικά από τον τουρισμό.


Και για το τέλος, μια επιπλέον, ενδέκατη συμβουλή, που μπορεί να είναι κλισέ, αλλά είναι αλήθεια. Επιστρέφουμε σπίτι μας περισσότερο με αναμνήσεις και όχι αντικείμενα.

Καλά και πάντα ουσιαστικά ταξίδια!Εικόνα αρχής: Lucas Marcomini

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια