5 Ιαν 2015

ΑΙΓΙΝΑ: ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (Β' ΜΕΡΟΣ)


Πολλά και σημαντικά τα αξιοθέατα στην πόλη της Αίγινας, αφού στα σοκάκια της γράφτηκαν κάποιες από τις πρώτες σελίδες της ιστορίας του ανεξάρτητου, σύγχρονου ελληνικού κράτους. Δυστυχώς, ο χρόνος μιας μονοήμερης εκδρομής δεν είναι αρκετός, αν ο επισκέπτης θέλει να δει και να μάθει χωρίς να κοιτά συνεχώς το ρολόι του - όπως έκανα εγώ. Θα δούμε εδώ κάποια από αυτά και στο τέλος θα αναφερθώ επιγραμματικά σε άλλα σημαντικά αξιοθέατα που δεν κατάφερα να καλύψω σε αυτή μου την εκδρομή.

Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου 
Με τη δεσπόζουσα θέση του στα νότια του λιμανιού της Αίγινας, ο μεγάλος ναός των Εισοδίων της Παναγίας (οι ντόπιοι τη λένε απλά Παναγίτσα) θα τραβήξει σίγουρα το βλέμμα σας από το πλοίο κιόλας. Σταυροειδής, με μεγάλο τρούλο και ωραία, θολωτά τόξα, ο ναός, που θεμελιώθηκε το 1905 και άρχισε να λειτουργεί το 1914, βρίσκεται στη θέση παλαιοχριστιανικού ναού του 5ου αιώνα που καταστράφηκε από Αραβικές επιδρομές τον 9ο αιώνα. Από τον πρώτο εκείνο ναό έχουν αποκαλυφθεί τμήματα ψηφιδωτών δαπέδων, στο πίσω μέρος του σημερινού. Η παράδοση, θέλει τα εγκαίνια της Παναγίτσας να έκανε ο ίδιος ο Άγιος Νεκτάριος. Στο εξωτερικό του ναού, αξίζει να προσέξετε πάνω από την κύρια είσοδο αγιογραφημένη την παραβολή του καλού Σαμαρείτη, με κείμενο γραμμένο στα ελληνικά και τα αγγλικά.
Πύργος του Μαρκέλλου 
Ίσως το πιο εντυπωσιακό παλιό κτήριο στην πόλη της Αίγινας. Πρόκειται για έναν Ενετικό πύργο που χτίστηκε τον 17ο αιώνα, πιθανότατα, ως μέρος κάποιας μεγαλύτερης οχυρωματικής κατασκευής. Το κτίριο ανακαινίστηκε το 1802 από τον Σπυρίδωνα Μάρκελλο, αγωνιστή του 1821, μυημένο στη Φιλική Εταιρεία και μετέπειτα βουλευτή, γι' αυτό και πήρε το όνομά του. Στο κτήριο στεγάστηκε αρχικά η Αντικυβερνητική Επιτροπή από το 1826 η οποία αποτελείτο από τον Γ. Μαυρομιχάλη , Ι. Μηλαίτη και Ι. Νάκο και μετά την άφιξη του Καποδίστρια το 1828 χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως έδρα του Εθνικού Ταμείου και αργότερα ως Φρουραρχείο και Διοικητήριο. Επίσης, ο πύργος φιλοξένησε περιστασιακά αγωνιστές και πολιτικούς όπως ο Γ. Κουντουριώτης, Ν. Μέξης, Ι. Κωλλέτης, Κ. Φαβιέρος κ.α. Σήμερα στεγάζει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αίγινας ενώ ο ισόγειος χώρος του χρησιμοποιείται για εκθέσεις και εκδηλώσεις. Δυστυχώς, ο χώρος γύρω από αυτό το τόσο ιστορικό και ιδιαίτερο κτήριο είναι εντελώς απεριποίητος, θα έλεγα παρατημένος, γεμάτος σκουπίδια και ακαθαρσίες ζώων.
Ορφανοτροφείο 
Βρίσκεται νοτιοανατολικά της πόλης και είναι το πρώτο Δημόσιο κτήριο που χτίστηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Θεόδωρου Βαλλιάνου. Αρχικός προορισμός του τεράστιου κτηρίου ήταν η στέγαση, σίτιση και εκπαίδευση περίπου εξακοσίων ορφανών του Αγώνα, έτσι άνοιξε σαν στέγη και σχολείο για τα ορφανά αγόρια. Στο ορφανοτροφείο στεγάστηκε επίσης το πρώτο Αρχαιολογικό Μουσείο, με διευθυντή και έφορο τον Ανδρέα Μουσταξύδη, το πρώτο Εθνικό Τυπογραφείο, λιθογραφείο και βιβλιοπωλείο και το πρώτο Ελληνικό Ωδείο, ενώ μέσα στο χώρο του ορφανοτροφείου χτίστηκε ο Ναός του Σωτήρα, καθώς και η πρώτη Εθνική Βιβλιοθήκη. Το 1834 κλείνει και παραχωρείται στη Σχολή Ευελπίδων. Στην μετέπειτα ιστορία του λειτούργησε για έξι χρόνια ως λοιμοκαθαρτήριο, ως φρενοκομείο και κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της Κρητικής Επανάστασης. Τέλος, από το 1880 μέχρι και το 1984 με κάποιες μετατροπές λειτούργησε σαν φυλακή ασφαλείας για ποινικούς και πολιτικούς κρατούμενους. Σήμερα, το κτήριο του ορφανοτροφείου είναι κλειστό, μη επισκέψιμο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες αποκατάστασής του, με σκοπό να επαναλειτουργήσει ως μουσείο.Ι.Ν. Παναγίας Μυρτιδιώτισσας 
Όμορφος και περιποιημένος μικρός ναός, «κρυμμένος» καλά στα στενά δρομάκια του κέντρου της πόλης. Όπως μας πληροφορεί μια μικρή μαρμάρινη πλάκα τοποθετημένη πάνω από την κύρια είσοδο, η σταυροειδής εκκλησία κατασκευάστηκε το 1903. Δυστυχώς, τη βρήκα κλειστή και έτσι δεν κατάφερα να δω κάτι περισσότερο.


Ι.Ν. Αγίου Νικολάου 
Άλλος ένας μεγάλος και εντυπωσιακός ναός, επίσης ορατός ακόμα κι από τη θάλασσα κι ας βρίσκεται πιο μέσα στην πόλη της Αίγινας. Αιτία, τα πανύψηλα δίδυμα καμπαναριά με τα μεγάλα ρολόγια, πολύ χαρακτηριστικά στο ανάγλυφο του τοπίου της πόλης.Ι.Ν. Παναγιάς Φανερωμένης - Κατακόμβη 
Λίγο μετά το ορφανοτροφείο, παίρνοντας το δρόμο για την Αγ.Μαρίνα, θα βρείτε στα δεξιά σας την είσοδο και τα καλοδιατηρημένα ερείπια του ναού της Φανερωμένης. Η ορατή εκκλησία είναι χτισμένη τον 13ο αιώνα, αλλά κάποια στιγμή εγκαταλείφθηκε. Η «ζωή», όμως, και η σπουδαιότητα του χώρου, βρίσκεται ακριβώς από κάτω της. Ακολουθήστε το μονοπάτι που συνεχίζει δεξιά από την είσοδο του χώρου και σε λίγο, μετά το μεταλλικό καμπαναριό που είναι ορατό κι από το δρόμο, θα βρεθείτε στην είσοδο της κατακόμβης, μέσα στην οποία, κατεβαίνοντας, θα βρείτε διαδοχικά δύο μικρές εκκλησίες. Η πρώτη είναι αφιερωμένη στην εξ Αιγίνης Αγία Αθανασία και η δεύτερη στην Παναγία, όπου μπορείτε να προσκυνήσετε και τη όμορφη παλιά εικόνα της. Συνεχίζοντας πιο μέσα, από μία μικρή είσοδο στ' αριστερά του ιερού, θα ανακαλύψετε και έναν τρίτο σκοτεινό θαλαμίσκο με τον Εσταυρωμένο. Η κατακόμβη είναι πραγματικά εντυπωσιακή και η ατμόσφαιρα προκαλεί κατάνυξη και ψυχική γαλήνη. Δεν κατάφερα να μάθω (ακόμα) πώς εγκαταλείφθηκε ο επάνω ναός, πώς και γιατί σκάφτηκαν αυτές οι δυο εκκλησίες μέσα στην κατακόμβη. Η εμπειρία όμως είναι μοναδική και αν βρεθείτε στην Αίγινα, θα είναι «αμαρτία» να μην πάτε. Ολόκληρος ο χώρος, όπως και τα κοντινά αμπέλια, ανήκουν στη διπλανή μονή της Χρυσολεόντισσας.


Η Μητρόπολη της Αίγινας, όπου ορκίστηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας και χρησιμοποιήθηκε ως Βουλευτήριο της πρώτης Ελληνικής Κυβέρνησης, το Εϋνάρδειον Διδασκαλείον, το πρώτο Ελληνικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα και το Κυβερνείο, είναι στην κορυφή της λίστας όσων ο επισκέπτης αξίζει να δει στην πόλη της Αίγινας, αλλά εγώ τα άφησα αυτή τη φορά μιας που ο χρόνος μου ήταν περιορισμένος. Επίσης, αν έχετε στη διάθεσή σας παραπάνω από μία μέρα, κανονίστε μια επίσκεψη στην Αγία Μαρίνα και το ναό της Αφαίας, στην Παλαιοχώρα με τον μοναδικό μεσαιωνικό οικισμό της και τις πολλές μικρές εκκλησίες και στην Πέρδικα, στα νότια του νησιού, απ' όπου ένα καραβάκι θα σας πάει απέναντι, στο καταπράσινο νησάκι της Μονής με τις παραδεισένιες παραλίες. Επίσης, ανεβείτε στο Ελλάνιο όρος (ή απλά Όρος), το υψηλότερο βουνό της Αίγινας, για να επισκεφθείτε τα ερείπια του αρχαίου ναού του Ελλάνιου Διός και να θαυμάσετε τη μοναδική θέα στο Σαρωνικό.

Η Αίγινα είναι σίγουρος ιδανικός προορισμός για μια γρήγορη, μονοήμερη εκδρομή απόδρασης και ξεκούρασης από την πόλη, αλλά αν έχετε τη δυνατότητα να μείνετε δύο ή και τρεις μέρες, έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει στον επισκέπτη της. Δεν έχετε παρά να την ανακαλύψετε.

Ξαναδείτε το πρώτο μέρος του αφιερώματος στην Αίγινα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου